Hoe oud wordt u?

De meeste mensen die zich dit afvragen zijn bezig met hun pensioen. Waarschijnlijk bent u ZZP-er of heeft u een klein pensioen en vraagt u zich af of u voor uw pensioen beter kunt sparen of verzekeren.

Als u zich verzekert houdt de verzekeraar er rekening mee dat u de CBS-levensverwachting haalt. Mogelijk wordt u ouder dan dat en worden er in uw geval meer jaren uitgekeerd, maar in een ander geval worden er minder jaren uitgekeerd. Samen met alle andere verzekerden is de CBS-levensverwachting voldoende om iedereen tot aan het overlijden van een uitkering te voorzien.

Als u zelf spaart voor uw pensioen, bijvoorbeeld omdat u ZZP-er bent, ligt dat anders. U moet er dan namelijk rekening mee houden dat er een behoorlijke kans is dat u ouder wordt dan de CBS-levensverwachting voorspelt.

U zult dus wat extra achter de hand moeten houden. Daar staat tegenover dat u geen kosten kwijt bent die de verzekeraar anders in rekening zou brengen.

Of het voor u mogelijk is om zelf te sparen voor uw pensioen, kunt u hier berekenen. Als u uw geslacht en leeftijd invult krijgt u een overzicht van uw levensverwachting en de kansen dat u bepaalde leeftijden haalt.

Daarmee kunt u beoordelen of het haalbaar is om zelf voor uw pensioen te sparen.

geslacht
geboortedatum (dag-maand-jaar (dd-mm-jjjj)